Kunst / Kultur

KUNST/KULTUR

FALSKMYNTER ARRESTERT PÅ NESØYA

I Asker og Bærum Budstikke forteller Carl Emil Pettersen om den gang han som 11-åring sammen med kamerater fant en rekke små rundinger som passet til hullet i kronestykkene og kronestore sinkstykker uten hull og tilslutt halvferdige kroner.

Falske kronestykker hadde lenge vært i omløp og nå falt mistanken på denne merkelige mannen som hadde kommet som flyktning fra Tyskland i 1933 og som bodde på Nesøya.

Rolf Nesch var allerede en kjent internasjonal kunstner, men lite kjent i Norge. Han hadde fått  seg husrom i den gamle husmannsplassen Grønsund, det gule huset i Broveien nr.19. (Nå revet)  Han var en moderne kunstner som arbeidet med materialbilder hvor han brukte metaller, blant annet sinkplater hvor det var stanset ut store sirkelrunde huller. Riktignok var disse hullene større enn kronestykker, mer som dagens femmere.

Men saken ble slått stort opp i Dagbladet med bilder av de avslørende sinkplater. Kanskje var han spion også?

Saken ble oppklart da den virkelige falskmynter ble arrestert kort tid etterpå. Avisens dementi fikk som vanlig ikke det samme oppslag og gjennomsslagskraft.

Under oppholdret på Nesøya laget Rolf Nesch en serie på 20 grafiske blad, "Sneserien". De nye inntrykkene av landskapet rundt ham på Nesøya, de spesielle fjellskjæringer og klipper, snedekte jorder ved Skaugum, isløsningen på Sandviksfjorden, former som sneen skapte av gran, furu og bjerk, var motiver for serien.

Av hans kunstneriske produksjon er han vel mest kjent for sitt store materialbilde "Sildefiske" som pryder inngangsvestibylen i Eksporten og Industriens Hus.

Asker kommune henvendte seg til Rolf Nesch for å få ham til å lage et bilde til kommunestyresalen i det nye rådhuset. Dette ble litt av en skandale da flere representanter ikke ønsket  bildet hengt opp da det var for moderne etter deres smak. Heldigvis seiret den sunne fornuft, og bildet kan beundres i rådhuset.  

Rolf Nesch: "Næsø" fra Sneserien

Din overskrift

ANDRE KUNSTNERE

Vi mangler omtale av følgende i alfabetisk rekkefølge:

Marit Bockelie

Ellen "Pippip" Ferner
Magne Furuholmen

Mia Gjerdrum
Andreas Hauge

Ida Lorentzen

Ulf Nilsen

Bjørn Ransve

Lise Wulff
Er det andre du vil ha med?

Eilif Petersen

Eilif Petersen malte dette bildet av fiskere på Odden. Kalvøya i bakgrunnen.
Han bodde ikke på Nesøya, men malte et bilde til fra samme sted, men sett sydover.
Se under arbeidsliv, fiske.

Nyeste kommentarer

09.07 | 10:01

Trykkleifer… I parAntes (skal være parEntes)tallene for 2917 (2017?), ...

29.10 | 22:24

Dere burde ha et søkerfelt. Jeg søker f.eks. etter Luhnenschloss-bakken.

26.10 | 19:59

Jeg vet ikke mer enn det du kan finne i NEVs arkiv, men der er det jo mye i...

20.10 | 11:59

Hei Vi har et spørsmål om når en hytte er bygget. Vi fant en avis fra 19...